Aparatul ortodontic fix

In ultimii ani, asteptarile oamenilor activi au crescut in ceea ce priveste sanatatea dentara dar mai ales aspectul exterior. Dintii trebuie sa fie drepti, albi si sanatosi, deci un zâmbet cu care să se mândrească, un zâmbet care sa exprime succesul.

Din ce in ce mai des observam la adolescenti si mai apoi la adultii care nu s-au tratat orthodontic o inghesuire a dintilor, muscatura defectuasa, malocluzie, din cauza creşterii insufuciente ori a formei acestora.

Oamenii trebuie in primul rind informati despre ceea ce inseamna un aparat dentar fix.

Aparatul dentar fix este compus din bracketi mici, un mic dispozitiv metalic / sau safir care se lipeste adeziv pe suprafata vestibulara a fiecarui dinte. Prin acesti bracketi se monteaza un arc metallic fixat prin ligaturi.

În ultimii ani, au apărut şi aparate dentare linguale, amplasate pe suprafaţa palatinală şi linguală a dinţilor, adica in spatele dintilor, pentru a ascunde practic purtarea aparatului, dar pacientii trebuie sa stie ca acest tip de aparat este mai scump din cauza tehnicii complexe si a materialelor folosite, însă rezultatele apar mai greu, deci aceasta metoda se adresează mai ales adulţilor cu o viaţă socială şi profesională intensă.

Un aspect deosebit de important este igiena bucala in perioada purtarii aparatului fix. O periuta electrica si un dus bucal/ irigator bucal sunt o alegere buna atunci cind periajul este precar, mai ales la copii. Exista si periute manuale speciale, ata dentara.

Aparatul fix se activeaza, schimba arcul, in functie de evolutie dar cam o data la 4-5 saptamini.

Dupa finalizarea tratamentului orthodontic prin obtinerea rezultatului dorit atit de pacient cit si de medicul specialist ortodont, se indeparteaza bracketii si se trece la faza de contentie. Acest procedeu inseamna pastrarea rezultatului obtinut si impiedicarea recidivei, adică revenirea dintilor la poziţia lor iniţială

Esti gata sa zambesti?