Freecorder – aparatul care masoara provenienta durerilor articulare temporomandibulare, solutia ideala pentru bruxism, tinitus, dureri trigemeni.
- dureri articulare temporomandibulare
- dureri trigeminale
tinitus, sunete in urechi
- bruxism, cragmente
- blocaj maxilar
- dureri de cap
hipersensibilitate
- retractii gingivale
- tocirea dintilor
- scrasnit din dinti noaptea
Despre Bruxism, cu Dr. Oliver Wendrich, la PRO TV
La foarte multi dintre pacienti cauza este de natura stomatologica. Depistarea acestora se face prin sistemul noninvaziv optic, condilografia, masuratori digitale ale ATM (articulatia tempro madibulara) iar solutia este repozitionarea articulatiei ATM prin realizarea unei gutiere.
Durerile din articulatie, tinitus sau durerile de cap care nu au rezolvare neurologica sau ORL provin dintr-o ocluzie(muscatura maxilar/mandibula) defectuoasa. Cum corectam acest lucru?
Masuratorile digitale se realizeaza prin inregistrarea Articulatiei temporo-mandibulare ATM cu arc facial și ofera un diagnostic funcțional.
Înregistrare optică cu precizie maximă. Fara radiatii X.
Masuratorile de ocluzie codificate care sunt atașate pacientului sunt verificate, recunoscute si decodificate de catre mai multe camere digitale speciale cu computere integrate de inalta performanta. Ele analizeaza datele trimise si proceseaza matematic informatia de reasezare corecta a ocluziei(muscatura maxila/mandibula).
În același timp si unghiul de rotație a modelului este determinat și este efectuată o calibrare dimensionala. Ulterior, poziția fiecărui model este urmărită de 100 de ori pe secundă, în timp real, de la extrem de mare rezoluție la o magnitudine de 1/1000 mm. Toate operațiunile au loc în mod automat.
Prin utilizarea unui arc de referință specific și foarte ușor, mișcările caracteristice ale capului pot fi în mod eficient compensate. Acest arc face legatura intre urechea externa si baza nasului și poate fi atașat în citeva secunde. Miscarile ocluzale sunt masurate cu o rezoluție extraordinar de mare a procedurii , diagnosticul temporo-mandibular a atins in ziua de azi cel mai inalt standard de acuratete, lucru considerat imposibil pina nu demult.
Dupa condilografie, masuratori digitale ale ATM urmeaza inregistrarea amprentei, tot digital, prin scanare.
Cum se rezolva problema ocluziei dupa masuratori?
Dupa condilografie si analiza acesteia, valorile masurate sunt decodate si analizate si se realizeaza un aparat ortopedic/ gutiera de repozitionare a articulatiei temporo-mandibulare ATM care, purtata in fiecare noapte, va readuce cu succes ocluzia defectuasa la ocluzia ideala si ne va indica unde sunt problemele ocluzale ce trebuie remediate prin lucrari protetice( coroane ceramice, inlay, incrustatii).
Lucrarile protetice coroane sau inlay se vor realiza in noua ocluzie, cea pe care sistemul central o valideaza ca fiind cea corecta, muscatura sa fie stabila si ghidajul sa fie prezent.
Ce este bruxismul?
Sa intelegem ce este bruxismul
Bruxismul este o afecțiune a articulatiei temporo mandibulare care se manifesta prin scrâşnirea, frecarea dintilor , cracmente, chiar blocarea maxilarulul. In timp, acest lucru poate duce la apariția durerilor de dinți , sensibilitate dentară, tocirea dinților sau chiar fracturarea dintilor. Parodontal, țesuturile dentare sunt afectate și apare retracția gingivală, pina la scaderea nivelului osului.
Bruxismul trebuie diagnosticat si tratat la timp, deoarece poate duce la apariția unor probleme dentare serioase și a altor complicații, cu efecte cateodata ireversibile, cum ar fi tocirea excesiva a dintilor.
Sa exemplificam cateva dintre cauzele bruxismului
- in adolescenta maxilarele nu s-au dezvoltat proportional
- malocluzie dentară ,dintii nu stau intr-o pozitie corecta sau tratamentul orthodontic nu a fost unul corect efectuat
- molari sau dinti care au fost extrasi si nu a fost inlocuit locul gol un timp indelungat
- lucrari protetice defectuos efectuate in infraocluzie sau supraocluzie
- Stresul indelungat
Sa prezentam simtomele bruxismului
- scrâșnitul si cracmentele pe care le auzim in ureche – sunetul te poate trezi din somn
- smalțul dentar este deteriorat;
- sensibilitate dentară și dureri puternice ale dinților;
- dureri ale mandibulei si blocaj la masticatie;
- dureri de cap, tinitus
- dinții sunt ciobiți și slăbiți;
Ce trebuie facut
O prima consultatie la medicul stomatolog pentru o diagnosticare corecta.
Efectuarea unei condilografii digitale pentru a constata dezechilibrul si disfinctia ATM si pentru a ne da toate datele necesare pentru realizarea gutierei de repozitionare/ splint care va fi purtata in functie de gravitatea fiecarui caz in parte.
Dr Oliver Wendrich
Medic specialist ImplantologStudii aprofundate de ocluzologie Institutul de Ocluzologie Dortmund
Doctorand Master of Science in Implantology Universitatea Goethe Frankfurt
Vox Dental Care