Disjunctorul maxilar – aparat dentar fix

Disjunctorul maxilar

Disjunctorul maxilar este practic un aparat dentar fix, care se cimenteaza pe suprafata dentara cu ajutorul unor inele speciale pe molarii situati pe arcada superiora. In acest fel, printr-un surub, se controleaza actiunea dispozitivului, iar acesta trebuie invartit de doua ori pe zi, de catre pacient, doar la indicatiile specificate de catre medic. Prin intermediul acestui aparat, maxilarul superior isi mareste raza intr-un timp foarte scurt, nefiind necesara o alta interventie.

Cand se recomanda disjunctorul maxilar?

De cele mai multe ori, aceste aparate sunt recomandate copiilor, deoarece in cazul lor, procesul de crestere are loc in continuare, uneori foarte accelerata, astfel ca modificarile necesare sunt mult mai usor de adus. In acest mod se pot preveni malocluzia si problemele respiratorii. Disjunctorul maxilar se poate utiliza si de catre adolescenti cu varsta de pana la 18 de ani, fiind recomandat atunci cand exista o diferenta intre maxilar si mandibula. Dintii strimbi/ nealiniati si inghesuirea poate reprezenta primul semn al necesitatii purtarii unui disjunctor.

Care sunt efectele disjunctorului maxilar?

Dupa cimentarea disjunctorului, pacientii pot resimti un discomfort/jena in perioada imediat urmatoare, dar acesta se estompeaza dupa numai cateva zile. De asemenea, poate exista posibilitatea ca pacientii sa se planga de un discomfort in momentul in care invartesc surubul disjunctorului. La nevoie se poate administra un antiinflamator(copii Nurofen) Unii pacientii au dificultati in vorbire, insa acestea sunt, de regula, doar in primele zile de la aplicarea dispozitivului. In schimb, perioada de tratament propusa in majoritatea cazurilor este de 3, 4 luni, urmand ca la scoaterea aparatului, pentru pastrarea rezultatelor obtinute, sa se aplice un aparat de contentie, numit arc transpalatinal.

Dupa scoaterea disjunctorului si analizarea rezultatelor obtinute se poate trece la etapa urmatoare de montare a aparatului fix pentru indreptarea dintilor.

Esti gata sa zambesti?